Hvilken type gjeld kan du samle med refinansiering med sikkerhet?

I disse dager er det svært vanlig å ha gjeld. Hvis du har det, er det ingen grunn til å uroe seg. De aller fleste har lånt penger eller brukt kredittkort. Det er derfor mange som velger å samle gjelden sin på en plass.

Hvorfor samler noen gjelden sin? Det er flere grunner til det. En av grunnene er at du kan få en lavere rente og dermed spare penger i det lange løp. Det er også mye mer ryddig å ha alt samlet på en plass. Du vil da motta en regning for din totale gjeld istedenfor flere små regninger.

Hvilken type gjeld kan du samle?

Vurderer du å samle gjelden med refinansiering med sikkerhet? Da kan det være at du har spurt deg selv hvilken type gjeld det er mulig å samle. Det finnes mange forskjellige typer lån. La oss se på noen av gjeldstypene du kan samle på en plass.

Kredittkortgjeld

 

Den vanligste typen gjeld som folk vil bli kvitt er kredittkort. Det er fordi kredittkortgjeld er svært lukrativ for långiveren, men ikke for låntageren. De rimeligste kredittkortene har en effektiv rente på mellom 14 % og 27 %, mens andre har langt høyere rente. Sammenlignet med renten på studielån, som ligger mellom 2 % og 2,5 %, eller huslån som kan være så lave som 1,2 %, sier det seg selv at dette blir svært dyrt. Derfor kan det være lurt å samle kredittkortgjeld til et lån med langt lavere rente.

Forbrukslån

En annen type gjeld som på mange måter er ganske lik kredittkortgjeld er forbrukslån. Disse lånene er ment som en korttidsløsning. Det kan være at man trenger penger til å kjøpe noe man virkelig trenger, eller for å betale for reparasjon av bil eller hus for eksempel. Forbrukslån bør betales tilbake i løpet av kort tid. De har nemlig også svært høy rente i likhet med kredittkortgjeld, som kan variere fra mellom 9 % og 18 %. Om man har både kredittkortgjeld og forbrukslån, kan det være en god ide å samle dem med refinansiering med sikkerhet.

Tips: Se også refinansiering av forbrukslån i denne artikkelen.

Billån

Renten på et vanlig billån er normalt 3-4 %. Du bør derfor gjøre undersøkelser før du vurderer å samle billånet ditt med andre lån i en felles pott. Hvis din fremtidige samlede gjeld har høyere rente enn ditt eksisterende billån, er det bedre ikke å inkludere billånet i denne gjelden. Det er likevel andre fordeler med å inkludere billånet. Du vil da kun måtte betale én regning hver måned istedenfor mange mindre regninger.

Studielån

 

Det er teknisk mulig å samle studielånet sammen med all annen gjeld, selv om det må gjøres på en annen måte enn andre typer lån og kredittkortgjeld. Spørsmålet er likevel om det lønner seg i det lange løp. Studielån har lavere rente enn noen andre typer gjeld. Renten kan variere, men den er vanligvis et sted mellom 1,35 % og 1,45 %. I tillegg kan du søke om fast rente så mye som seks ganger i året. Det er med andre ord et veldig rimelig og fleksibelt lån.

De aller fleste rådgivere innen finans vil derfor anbefale deg å la studielånet gå sin gang til det er nedbetalt. Det er så å si umulig å finne et lån som er billigere enn dette. Så om du tenker på refinansiering med sikkerhet og samlet gjeld, er det mest sannsynlig best ikke å inkludere studielånet i refinansieringen.

Ting å ta i betraktning

Når du vurderer å foreta endringer økonomien er det viktig å gjøre grundige undersøkelser først. For det første må du undersøke om det lønner seg å samle gjelden din i forhold til renten. Er den nye renten billigere enn det du betaler i dag? I tillegg må du finne en långiver som gir deg en tilbakebetalingsplan som passer deg. Alle har ulike økonomiske forpliktelser og lyster. Kommer du til å ha nok penger igjen etter at lånet er betalt hver måned?

Les også: https://bank.obos.no/privat/laan/refinansiering/

Forsikring av lån

Har du hørt om gjeldsforsikring? Om du ikke har hørt om det er det noe som absolutt anbefales at du ser nærmere på. En gjeldsforsikring er en måte å forsikre seg om at lånet ikke nedbetales av deg ved endring i livssituasjonen. Eller hvis du rett og slett ikke har råd til å betale månedlige fradrag lenger. Det kan for eksempel være at du plutselig mister jobben din og blir arbeidsledig. Du vil da automatisk ha mindre inntekt og redusert betalingsevne. Da betaler forsikringen din ned på lånet til du har funnet deg en ny jobb. Det samme skjer om du er sykemeldt eller blir alvorlig syk.

Du kan med andre ord samle mange typer gjeld med refinansiering og det kan være lurt å tenke på det. Likevel bør du ta med alt over i betraktning før du tar et valg. Det kan også i noen tilfeller være lurt å få noen til å hjelpe deg med undersøkelsene.